torsdag 17. desember 2009

Tradeoff time!


Heisann! Det nærmer seg jul og det nærmer seg nytt år, med derpåfølgende årsoppgjør, vareopptelling eller i alle fall "en slutten på året refleksjon." Slik er det også på Stanford universitetets hjemmesider. David Brady, political science professor ved Hoover institusjonen, gjør en oppsummering av Obama administrasjonens første år i "the white house."

Når det gjelder økonomisk politikk, så er arbeidsløsheten på 10%. Tiltakspakka Obama administrasjonen fikk igjennom kongressen skulle i følge Obama bidra til å få arbeidsledigheten ned på 8,6%. Ikke så enkelt å bestemme seg for slike konkrete tall (jmf. Jaglands 36,9, som dere husker, og Obamas troppene ut av Afghanistan innen...). Da er det nemlig greit å si; ja, det oppnådde de ikke! Som kjent er det mange forhold som spiller inn på ledigheten, og ikke bare bevilgning av tiltakspakker. I januar i år svarte 59% at de var enige i Obamas økonomiske politikk. I desember i år svarer 50,4% at de ikke støtter Obamas økonomiske politikk. Fra en A til en C+, sier Brady. Når det gjelder helsestell, så har det jo pågått en kamp, som er litt vrien for oss nordmenn å forstå. Motstanderne av helsereformen trekker inn grunnloven og umistelige rettigheter knyttet til at staten ikke skal blande seg inn i private anliggender. Og bekymringen er stor i forhold til hvordan staten skal greie å betale for denne reformen. Støtten blant befolkningen pr.i dag til helsepolitikken er 41%,mens 52% er i mot. Brady måler Obama opp i mot valgløfter, og i helsepolitikken får han ros! "The house has passed a bill, and that`s much further than Clinton ever got." Brady mener at reformen vil bli vedtatt i senatet på nyåret, men da uten noe offentlig helseforsikrings-alternativ. Det vil skuffe demokratene, og republikanserne vil fortsette å mislike hele greia. Sånn er det med kompromisser.

Obamas administrasjon scorer best på utenrikspolitikk blant USamerikanerne. Obama har varslet at USA vil satse mer på samarbeid med FN og andre internasjonale organisasjoner, og samarbeide med Europa i diverse utenrikspolitiske spørsmål. Belønningen vil bli kunne bli, sier Brady, et stablisert Afghanistan og et sikrere USA.

En annen kommentator, Michael Barone på www.rasmussen.com (som er et av de store meningsmålingsbyråene i USA - mange spennende statistikker og kommentarer på de sidene), mener innholdet i talene til Obama har forandret seg. Det er stor forskjell på Obamas tale i Tiergarten i Berlin i 2008, og 1.desember talen på West Point (utplasseringen av 30 000 nye soldater i Afghanistan) og 10.desember talen i Oslo. I de senere talene er det snakk om krig for å forsvare menneskerettigheter, altså på en måte rettferdig krig. Har vi ikke hørt det før? Vi refererer fra Michael Barones artikkel:

"Evil does exist in the world." This bald assertion is probably not what the Norwegian grantors of the Nobel Peace Prize expected to hear from Barack Obama. It sounds like something that the definer of the axis of evil might say, without the Texas twang. (Michael Barone på www.rasmussenreports.com).

Nei, det er ikke lett å vær politiker. Som Brady sier: "Government time is tradeoff time." Essensen er at situasjonen med Obama administrasjonen er som den pleier med nye regjeringer: Regjeringer klarer ikke å holde det de lover i valgkampanjene. Ikke lett å avskaffe fattigdom, Halvorsen. God day!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar